lördag 11 augusti 2007

Jag vill ha en liten kamera

Har storleken betydelse?
(Se "15 saker att fundera på när du ska köpa digitalkamera")

Ja, det har den ju för många då de väljer kamera. De flesta vill spontant ha en så liten digitalkamera som möjligt.

För att få lite perspektiv på det hela så leta reda på kameran du bar omkring på för tio eller kanske bara fem år sedan. En så stor kompaktkamera är ovanlig idag men du bar förmodligen med den ändå ibland, och det gick ju bra. Då hade man å andra sidan ingen mobiltelefon att bära omkring på i ena fickan och en iPod i den andra.


En större kameramodell.

Den viktigaste fördelen med en lite större modell är att både storleken och vikten gör kameran lättare att hålla stadigt och då minskar risken för skakningsoskärpa. Du kan helt enkelt hålla den mer still och få skarpare bilder. Detta blir ännu viktigare om du vill fotografera utan blixt när det inte är så ljust.

Risken att glömma kameran någonstans minskar eftersom det märks när du bär på den.

Slutligen fungerar i alla fall jag så att när jag lägger ner arbetet på att bära omkring på en lite rejälare kamera så inspireras jag att verkligen fotografera, en lättare kamera glöms lätt bort i fickan och det blir bara en trevlig promenad. Något som i och för sig vissa dagar är bra nog.


En mindre kameramodell.

Fördelen med en liten kamera är mer självklar. Den kommer med. Om du är ute och kameran är för besvärlig att bära omkring på och därför ligger kvar hemma så blir det inga bilder alls. Den där ögonblicksbilden kan ju i vissa fall vara bättre än ingen bild alls.


Sammanfattning.

När du fotograferar ska kameran vara så stor och tung som möjligt men när du bär omkring på den ska den vara så lliten och lätt som möjligt. Köper du kameran mest för att fotografera med eller mest för att alltid bära omkring på?

De flesta hamnar nog mitt emellan och du bör fundera på var du hamnar. Inget är ju rätt eller fel men vad är rätt för dig?

Köpråd, recensioner och prisjämförelser
PriceRunner - jämför innan du handlar


Har du några fler idéer eller kommentarer till detta inlägg på JedPhoto?

•Läs på FCPUG.se om när Erik hade en kamera som var för stor



Läs andra bloggar om: , , och annat

Inga kommentarer: