torsdag 16 augusti 2007

Jag vill fotografera utan blixt

Varför vill man fotografera utan blixt?
(Se "15 saker att fundera på när du ska köpa digitalkamera")

En bild utan blixt där man i bilden i stället utnyttjar det befintliga ljuset upplevs ofta som mjukare och mer levande. Ibland kan de varma tonerna från en glödlampa eller stearinljus hjälpa till att återskapa den stämningen man upplevde då bilden togs, det försvinner lätt i en blixtbild. Man slipper ett blekt ansikte och en kolsvart bakgrund om inte blixten når dit eller en kraftig slagskugga i bakgrunden om denna befinner sig nära nog för blixten.

Blixten kan ofta genom reflexer i ögats bakre blodkärl skapa röda ögon på personerna i bilden.

I vissa situationer är det indiskret, störande eller rent av förbjudet med blixtfotografering.


Vad finns det för problem med att fotografera utan blixt?


Ibland kan det vara för mörkt för att kameran ska kunna ställa in skärpan. Bilden blir oskarp.

Ibland kan det vara så dåliga ljusförhållanden att bilden blir för mörk utan blixt. Bilden blir för mörk.

Finns tillräcklig belysning inomhus för fotografering utan blixt kan det hända att belysningen sitter rakt ovanför motivet och då kan skapa tråkiga skuggor. Till exempel om du ska fotografera ett porträtt och personen på bilden får skuggor runt ögonen, under näsan och under hakan då lampans ljus inte når hit. Tråkiga skuggor.

För att vid mörkare förhållanden släppa in mer ljus händer det ofta att kameran exponerar på en lång tid. Detta kan resultera i ytterligare några former av oskärpa:

Skakningsoskärpa är när kameran är öppen så länge att du som fotograf inte kan hålla den still. Hela bilden blir suddig.

Rörelseoskärpa är när kameran är öppen så länge att någon del av motivet hinner röra sig under exponeringen. Den delen av motivet som rör sig blir suddig.


Vad har kameror för lösningar på dessa problem?

Fokuseringsmetod
Fokuseringsmetoderna utvecklas så att flera modeller idag inte behöver lika mycket ljus för att ställa in skärpan som för några år sedan.

Ljusstark optik
Man försöker tillverka optik som är så ljusstark som möjligt. Ett ljusstarkt objektiv innebär att objektivet har en stor öppning som släpper in mycket ljus på kortare tid.

Ljuskänslig sensor
Kameratillverkarna försöker också skapa en kamera med en sensor som är så ljuskänslig som möjligt. Ju ljuskänsligare digitalkamerans sensor är ju mindre ljus behöver den registrera för att skapa en bild.

Bildstabilisator
Det finns på många digitalkameror en inbyggd bildstabilisator. Denna kompenserar för dina skakningar då du tar bilden.
Den mekaniska stabilisatorn sitter ofta i objektivet eller i upphängningsanordningen för sensorn.
Några modeller har också en funktion som försöker rätta till skakningarna digitalt i efterhand. Det är ju inte lätt. Man kallar det digital stabilisator.
En bildstabilisatorn kan förstås bara kompensera för skakningsoskärpa och inte för rörelseoskärpa.


Det finns ju saker du som fotograf kan göra för att lösa det här med att fotografera utan blixt men denna artikel handlar om vad det finns för lösningar i kameran. Dina egna lösningar får du läsa mer om i en senare artikel.


Avslutningsvis vill jag nämna att jag förstås ofta också vill fotografera med blixt. De bästa blixtbilderna blir ofta de man tar utomhus i starkt ljus då blixten används som upplättningsblixt.


Köpråd, recensioner och prisjämförelser
PriceRunner - jämför innan du handlar


Har du några fler idéer eller kommentarer till detta inlägg på JedPhoto?

Läs vad Aradil-kort och gott skriver om Med eller utan blixt?

Läs andra bloggar om: , , och annat

2 kommentarer:

Anonym sa...

Stativ är en bra lösning också om man vill fotografera utan blixt.

Jed sa...

Hej Bengt, va kul att du hälsar på! Uppskattar mycket av det du skriver på Bild och foto.

Bra feedback där, stativ är en bra lösning i många situationer, men som jag skriver i artikelns slut:
"Det finns ju saker du som fotograf kan göra för att lösa det här med att fotografera utan blixt men denna artikel handlar om vad det finns för lösningar i kameran. Dina egna lösningar får du läsa mer om i en senare artikel."
Så stativ, det kommer!